1. Anasayfa
  2. Güncel Başvurular

Erken Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Erken Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
0

Erken emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorusu emekli olmak isteyen herkesin merak ettiği en önemli gündemi oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen EYT düzenlemesi ile birçok kişi emekli olmak için ne yapılacağını araştırmaya başladı. Meclise sunulan yasal düzenleme sonrasında emekli başvurularının kabul edileceği bildirildi. EYT kapsamına giren binlerce vatandaş gelir, aylık ve ödenek talep belgeleriyle erken emeklilik başvurularını yapabilecekler. Binlerce kişi başvuru şartlarının detaylarını, nereye ve nasıl başvurulacağını merak ediyor. Yıllardır EYT için mücadele eden vatandaşlar meclise sunulan düzenlemeyle birlikte emekli olmayı bekliyor.

Erken Emeklilik Nedir

Erken emeklilik nedir sorusu da EYT ile birlikte gündeme geldi. EYT emeklilikte yaşa takılan çalışanlar anlamına gelen bir kısaltmadır. EYT sorunu ilk olarak, 1999 yılında işleyişte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan yeni değişikliklerle gündeme geldi. Yapılan yasal düzenleme ve değişiklik erken yaşta emekliliğin engellenmesi için alınan tedbirler doğrultusunda gerçekleşti. Yeni düzenleme yapılarak sosyal güvenlik sisteminin yeniden şekillenmesi sağlandı.

Yürürlüğe giren yeni düzenleme yasa tarihinden öncesinde de uygulanarak gündeme geldi. Erken emeklilik olarak tabir edilen EYT sorunu ülkemizde 10 yıldır yaşanıyor. Emekli olmak isteyen ve düzenlemeye tabi olduğu için emekli olamayan kişiler mağduriyet yaşadıklarını ve haklarının ellerinde alındığını düşünüyor. Çıkan kanunların eskiye yönelik uygulanamayacağını belirtiyorlar.

Yeni Düzenlenen Emeklilik Şartları

Yeni düzenleme 9 Eylül 1999 tarihinden öncesinde sigortalı olarak işe giren kişilerin emeklilik yaşlarını da etkiledi. Yeni düzenlemeyle sigortalılık süresi ve prim gününe yaş şartı da eklenmiş oldu. Yeni düzenlenen yasa öncesinde sigortalı çalışan kişiler çalışma süresi ve prim gününü doldurduğunda emeklilik şartlarını tamamlamış oluyor ve emeklilik hakkı kazanmış oluyordu. Düzenleme öncesi uygulama ve yeni düzenlenen emeklilik şartları:

Düzenleme öncesindeki uygulama:

  • Kadınların 20 yıl sigortalı çalışması
  • Kadınların 5000 prim gününü doldurması
  • Erkeklerin 25 yıl sigortalı çalışması ve
  • Erkeklerin 5000 prim gününü doldurması

Şeklinde olan emeklilik uygulaması yeni düzenlenen yasa ile emeklilik olma yaşı ve prim günü kademeli olarak artarak uygulanmaya başlandı.

Yeni düzenlenen Sosyal Sigortalar Kanununda emeklilik prim ve yaş şartları:

  • SSK Kurumu emeklilik prim günü 7200
  • BAĞKUR (Esnaf ve Çiftçiler) prim günü 9000
  • Kadınlar uygulanacak yaş şartı 58
  • Erkeklerde uygulanacak yaş şartı 60

Erken Emeklilik EYT Kapsamındaki Kişilerin Talepleri

Erken emeklilik olarak ifade edilen EYT yasası 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan kişileri kapsıyor. EYT öncesinde emeklilik sigorta süresini ve prim gününü tamamladığı halde yaşı bekleyen kişiler bu haktan yararlanabiliyor. 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı başlangıcı olan ve emeklilik şartlarını tamamlayıp yaşı bekleyen kişiler kendilerini EYT mağduru diyorlar. Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 6 milyon kadar kişinin EYT kapsamında olduğu belirtiliyor.

Erken emeklilik ve EYT kapsamındaki kişilerin talepleri yaşanan mağduriyetin kaldırılmasıdır. EYT kapsamına giren ve yeni düzenlenen yasanın geçmiş tarihleri de kapsayacak şekilde uygulanmasıyla emekli olamayan kişiler, bu mağduriyeti yaşıyorlar. EYT kapsamında olan milyonlarca kişi yeni düzenlemenin geçmiş tarihlere uygulanmamasını ve haklarının korunmasını talep ediyorlardı. EYT mağdurları sigortalı olarak iş akdi imzalarken bu şartları kabul etmediklerini ve emekli olacakları zaman bu değişikliğin yapılmasının hak ihlali olduğunu belirtiyor.

EYT Düzenlemesine Göre Başvuru Şartları

EYT kanun değişikliğinde göre başvuru şartları yeniden düzenlenerek mecliste kabul edildi. 9 Eylül 1999 yılına kadar sigortalı başlangıcı olan kişiler sigorta süresini ve prim gününü doldurduğunda emekli olabilme hakkına sahip oluyordu. 10 yıl öce düzenlenen uygulama ve yasa değişikliği ile her çalışana yaş şartı getirildi. Yaş şartı getirilmesiyle normal şartlarda emekli olması gereken milyonlarca kişi EYT mağduru olarak anılmaya başlandı. EYT sorunu yaşayan kişiler 9 Eylül 1999 yılı öncesinde sigorta girişi olanlardan oluşuyor.

EYT düzenlemesine göre başvuru şartları

  • 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde iş giriş başlangıcı olması
  • 5000 prim gününü tamamlaması
  • Kadınlar için 20 yıllık sigortalı çalışma süresi
  • Erkekler için 25 yıllık sigortalı çalışma süresinin tamamlanması gerekir.

Şartları tamamlayan kişiler E-Devlet üzerinde veya SGK internet sitesinden online olarak başvuru yapabiliyorlar. İsteyen kişiler emeklilik formunu SGK veya E-Devlet sisteminden alarak şahsen SGK birimlerine başvurabiliyor. SGK tarafından yapılan değerlendirme sonrasında EYT kapsamında olan kişiler emeklilik hakkına sahip oluyor.

 

 

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir