1. Anasayfa
  2. Kripto Haber

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır?

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır?
0

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır?

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır? Son yıllarda duyulan kripto para terimi, gelecekte hayatımızı daha çok şekillendirecek gibi görünüyor.

Yapılan araştırmalara göre kripto para birimleri çok popüler olmasına rağmen, dünyanın sadece %5’i kripto para dünyasını biliyor, yine de her gün internette kripto para birimi nedir, kripto para birimi nasıl doğdu gibi sorular geliyor.

Bu içeriğimizde sizlere kripto para birimi nedir sorusunun cevabı başta olmak üzere tüm detayları vermeye çalışıyoruz.

Kripto Para Birimi Nedir?

Kripto para birimi; Bunlar, yalnızca kriptografi adı verilen bir şifreleme yöntemiyle pratik olarak erişilebilen anonim dijital kaynaklardır.

Fiziksel bir varlığı olmayan kripto para, tamamen dijital bir ortamda olduğu için kripto para birimi yerine sanal para, dijital para, elektronik para gibi terimler kullanılabilmektedir.

Bitcoin (BTC) ile popülarite kazandığı için coin veya alternatif isimlerle coin olarak da adlandırılan kripto para birimlerinin geçmişi Bitcoin’den çok daha eskilere dayanmaktadır.

Kripto para birimlerinin belirli özelliklere sahip olması gerekir veya olması gerekir. Bu özellikler şunlardır:

  • Yerelleşme,
  • İşlem ve hesap Kayıtları,
  • Kripto Para Oluşturma Yeni Şartları,
  • Anonimlik, yani. Kripto Para ve Cüzdan Gizliliği,
  • Tüm işlemler sadece Kripto Para Sahibi tarafından yapılabilir. kripto para birimi veya cüzdan,
  • Aynı varlık ile birden fazla işlemde yalnızca bir işlemin gerçekleştirilmesi ve saklanması.

Yukarıdaki koşulları sağlayan ve kripto para olarak adlandırılan kripto varlıkların da bir değere sahip olması veya değer kazanabilmesi gerekir.

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır 2023

Kripto Para Birimi Nasıl Doğdu?

Birçoğunun Bitcoin ile başladığına inandığı kripto para teknolojisi, ilk olarak 1983 yılında Amerikalı David Chaum tarafından oluşturuldu ve oluşturulan kripto para birimine eCash adı verildi. 1995 yılında Digicash tarafından hayata geçirilen ve 1998 yılına kadar mikro ödeme sistemi olarak kullanılan eCash, bir takım davalar nedeniyle ihtiyaç duyduğu ilgiyi görememiş ve kapanmıştır.

eCash’ten kaynaklanan kripto para fikri, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) yayınladığı How to Print Anonymous Cryptocurrency ile daha fazla ilgi gördü ve ardından Wei Dai’nin 2010 yılında b-money adlı açıklaması geldi. 1998. Aynı yıl, Nick Szabo, bit-gold olarak bilinen ilk anonim kripto para birimini yarattı.

1998’de Hal Finney tarafından; Wei Dai ve Nick Szabo’dan esinlenerek Türkiye’nin Proof of Work olan herkesin kullanabileceği Proof of Work (PoW) protokolünü geliştirdi.

1998 öncesi kripto para ve madeni paralarla ilgili tüm fikirler popülerlik ve başarı elde edemeyince 2009 yılına kadar sessiz kalan kripto para fikri sanki hiç ölmemiş gibi yeniden patlak verdi. Satoshi Nakamoto lakaplı bir kişi veya grup tarafından Bitcoin’in yaratılması. Satoshi Nakamoto, SHA-256 tabanlı ve Proof of Work (PoW) protokolünü ve Bitcoin blok zincirini kullanan yarı anonim bir kripto para birimi olan Bitcoin’i tanıttı. Bitcoin transferleri hangi hesaptan hangi kripto para biriminin veya Bitcoin’in (BTC) gönderildiği izlenebildiğinden, Bitcoin tamamen anonim bir kripto para birimi değildir. Hesapların kime ait olduğu bilinmediği için Bitcoin yarı anonim bir kripto para birimi olarak kabul ediliyor.

Bitcoin ile başlayan kripto para çılgınlığı, daha sonra altcoinler veya alternatif kripto para birimleri veya kısaca alternatif para birimleri (coins) olarak adlandırılan diğer kripto para birimlerinin ortaya çıkmasıyla popülerlik kazanmaya başladı.

2011 yılında, Bitcoin’in SHA-256 tabanı yerine Scrypt tabanını kullanan Litecoin adlı bir kripto para birimi yaratıldı. Litecoin; Başta Bitcoin olmak üzere diğer tüm altcoinlerden farklı olarak SHA-256 yerine Scrypt kullanarak öne çıktı.

Enerji ve zorluk nedeniyle Bitcoin ve diğer tüm kripto para birimlerinin protokol kullanılarak madencilik yapılmasına olanak sağlayan Proof of Work (PoW) protokolü sayesinde 2012 yılında Proof of Stake (PoS) protokolü doğdu ve adında bir kripto para birimini bitirdi. Peercoin. onun adı. hem PoW hem de PoS kullanarak. paylaşmayı başardı. 2016 yılında piyasaya sürülen IOTA, blockchain yerine Tangle adı verilen döngüsel grafiği kullanan bir kripto para birimi olarak öne çıktı.

Kripto Para Nedir, Nasıl Para Kazanılır

Kripto Cüzdanı Nedir?

Cryptocurrency cüzdanları, edinilen kripto para birimlerinin saklanabileceği ve saklanabileceği dijital cüzdanlardır. Cold Wallet ve Hot Wallet isimlerine göre farklılık gösteren kripto cüzdanı, dilediğiniz zaman kendi kripto cüzdanınızı elinizde bulundurarak cüzdandan satmanızı veya başka bir cüzdana aktarmanızı sağlar.

Bir kripto para cüzdanında anahtar adı verilen iki adres veya kod bulunur. Tamamen karmaşık kodlardan oluşan ve hatırlanması neredeyse imkansız olan bu adreslere genel anahtar (genel adres) ve özel anahtar (özel adres) denir.

Genel anahtar, yayınlanabilir bir adrestir ve bu adres aracılığıyla cüzdana yapılan para transferlerini alabilir. Özel anahtar ise yalnızca kripto cüzdan sahibinin bilmesi gereken bir koddur. Özel anahtar olmadan cüzdan etkinleştirilemez, bu nedenle cüzdandaki kripto para birimleri kullanılamaz. Kripto Para Nedir? Sorusunun yanıtı kısaca açıklamak istedik. Yukarıda ki Kripto Para Nedir? ile ilgili makale bilgi amaçlı yazılmıştır.

Kripto Nasıl Kazanılır?

Kripto para, kriptoloji sistemi ile güvenliği sağlanmış olan, sanal ortamda kullanılan dijital bir para birimidir. Başka bir tanımla da; nakit paraya alternatif olarak kurgulanmış, şifreleme yöntemi ile işlemleri güvence altına alınmış, dijital varlıklardır. Ancak kripto paraya, dijital para demek doğru değildir. Kripto para nedir sorusunun en kısa ve basit tanımları bu şekildedir. Son yıllarda internetten para kazanma yollarından biri olan kripto paraları, mevcuttaki fiziki paralar ile kıyaslarsak benzer yanı, her ikisi de tasarruf ve yatırım amaçlı kullanılabilmektedir.

Aslında yıllardır sanal ortamda banka kartları ile yaptığımız işlemler de de fiziki para olmadan işlemler yaptık. Temel mantıkta kripto paralarda aynıdır. Ancak bu kadar ilgi görmesindeki en önemli sebep yapısının organik olması ve bir devlet ve hükümet tarafından kontrol edilip yönetilmiyor olmasıdır. Bu özelliği de kripto paraların çok daha güvenli olmasını sağlamaktadır.

Kripto Paranın Tarihi

Tarihteki ilk merkezi sistemle yönetilmeyen kripto parayı, Satoshi Nakamoto 2009 yılında ortaya çıkardığı Bitcoin ile yapmıştır. O günden bugüne birçok kripto para ortaya çıkmıştır. Bunlara da alternatif coin kısa adıyla da altcoin denmiştir. Coin kelimesi madeni para anlamına gelmektedir. Yakın zamanda piyasa değeri 2 trilyon dolarları bulacağı beklenen kripto paraların saklanması dijital cüzdanlarda yapılır. En popüler ve ilk kripto para birimi bitcoin dışında en iyi kripto para birimleri hangileridir diye düşünülürse, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple ve Litecoin örnek olarak verilebilir.

Dijital Para Ve Kripto Para Arasında Ne Fark Var?

Kripto paraların normalde zaten sanal ortamda kullanılan dijital para ile arasında farklar şu şekilde özetlenebilir; Dijital parayı yönlendirebilen bir merkeziyet, bir otorite bir devlet ya da kurum vardır. Kriptolar paralarda ise merkezi bir otorite yoktur. Dijital paralarda işlemler gerçek kimliklerle açık bir şekilde olurken, kripto paralar anonimdir ve gizli statüdedir. Dijital paralarda işlemler, yapılan ülke yasaları ile düzenlemeleri doğrultusunda yapılabilir. Kripto paralarda ise çok az ülke belli sınırlar getirmiştir. dijital ve kripto para arasındaki fark için son madde de, dijitalde fiyat dalgalanmaları, kriptoya göre daha az olur. Kripto paralarda çok büyük dalgalanmalar olabilmektedir.

 

Kripto Para Nasıl Oluşur Ve Güvenli Midir?

Madencilik diye adlandırılan bir süreçle kripto paralar oluşur. Özel donanım sahibi kişiler, bir ağ üzerinden kripto para birimleri ile verdikleri hizmetler karşılığında ödüllendirilir. Rekabetin yüksek olduğu bu sistemde, çok kişi bir madeni paraya yüklenir ve çıkarma çabasına girerse bu durumda ağ üzerinden yapılacak her yeni ilave, kar etmek durumunu daha da güç hale getirir. Temelde belli bir limitle üretilecek olan bir kripto paranın örneğin Bitcoin’in günümüzde çok talep görmesi ve değerlenmesini bu duruma örnek olarak verebiliriz.

Kripto paralar güvenli midir? Sorusu ilk günden beri hep merak edilen bir konu olmuştur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki merkezi bir otorite olmamasından dolayı daha güvenli olarak düşünülür. Risklerinin başında eğer kişi sanal cüzdana aktarılmamış durumda ise fiziki bilgisayarların çökmesi sonucu kriptoları kaybedebilmek mümkündür. Bir başka risk ise hacklenme ihtimalidir. İşlem hacminin yüksek olması da saldırı ihtimalini artırmaktadır. Bu anlamda güvenliği blockchain teknolojisine dayanmaktadır. Bunlara ek olarak; finans yorumcularının bir bölümü kripto paraların garantisi yoktur ve bir gün bir şekilde patlayacaktır diye düşünmektedir.

Diğer bir grupta geleceğin para sistemi olarak görmektedir. Ayrıca merkezi bir otorite olmamasından dolayı, birçok illegal para transferini de daha rahat ve gizli yapılabilir hale getirmesi, kripto paralar ile ilgili diğer bir konu olarak öne çıkmaktadır.

Kripto Para Nasıl Kullanılır?

Kripto para işine girmek için öncelikle bir hesap açılması ve takiben de kripto hesabına bir para yatırılması gerekmektedir. Bu işlemlerin sonucunda artık farklı kripto para birimleri arasında ticarete başlanabilinir. Kripto para nasıl kullanılır diye düşünüldüğünde, aktif olarak analizler yaparak ve doğru kararlar alarak, iç güdüleriniz ve de biraz şansınızın yardımıyla kullanabileceğiniz önemli kazançlar kazanabileceğiniz bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kripto Para İle Nasıl Para Kazanılır?

Kripto paralar ile para kazanmak için farklı farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu maddeleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  1. Madencilik ve Ödüllendirme: En popüler yöntem madencilik yöntemidir. Blok zincirine yapılan her yeni eklemeye madencilik olarak adlandırılır. Madencilik işlemleri sonucunda ödüllendirme yapılır. Bu ödemelerde kripto paralarla gerçekleşir.
  2. Borsa: Kripto para ile kazanma yöntemleri için diğer bir alternatifte borsalardır. Birçok kişinin kullandığı bu yöntemde borsa, kripto paralar satıcı ve alıcılar arasında takasların olduğu bir online pazar yeri gibidir.
  3. Hizmetler Oluşturma: Kripto paralarla hizmetler oluşturulabilir. Örneğin bir web sitesi kurulur ve site üzerinden kişilere kripto alım satımı yapma ortamı sağlanabilir.

 

Kripto paralar, kimilerine göre bir balon, kimilerine göre ise geleceğin parası. Hangisi doğru bunu zaman gösterecek. Ancak bir gerçek var ki ciddi talep gören bir sistem haline gelmiş durumda. Özellikle parası değer kaybeden ülkelerde oldukça çekici bir sistem olarak öne çıkan kripto para sistemi, başladığı günden bugüne kadarki süreçleri incelendiğinde, çok zengin ettiği kişiler olduğu gibi batırdığı birçok kişi de mevcuttur. Dalgalanmaların çok olduğu ama riski sevenlerin uzun vadeli yatırım sevenlerin denemesi gereken özgür bir sistem olarak kripto para herkesin acaba denesem mi dediği bir kavram halini almıştır.

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir