1. Anasayfa
  2. Güncel Başvurular

Silah Ruhsatı Alma Şartları Nelerdir? Başvurusu

Silah Ruhsatı Alma Şartları Nelerdir? Başvurusu
0

Bazı kişilerin silahlara ayrı bir merakı bulunmaktadır. Fakat silah taşımak için devlet tarafından belli kurallara uyum sağlamanız ve başvuru şartlarını da yerine getirmeniz gerekmektedir. Ülkemizde silah ruhsatı alabilmek, alacağınız silahın şekline ve kullanım alanına göre değişiklik gösterebilir. Kendini korumak zorunda kalan kişilere silah alma ruhsatı daha esnek şartlar altında verilirken av ya da kişisel zevkler için alınacak silah ruhsatı daha katı kurallar altında gerçekleşir. Silah ruhsatı alma şartları nelerdir? başvurusunasıl yapılır diye öğrenmek için bu yazı dizimizi sonuna kadar okuyabilir ve ihtiyacınız olan tüm bilgilere kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

Silah Ruhsatı Almanın Şartları

Silah ruhsatı almanın şartları, tabanca alımı yapabilmek için gerekli olan maddeleri kapsar. Ülkemizde silah ruhsatı almanın şartları ise 6163 sayılı ‘ Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ‘ çerçevesinde düzenlenmiştir ve şu şekilde açıklanmıştır;

  • 21 yaşını doldurmuş olmak,
  • İlgili makama yazdığınız istek dilekçesi,
  • 4 adet renkli vesikalık fotoğraf,
  • 150 Türk Lirası tutarında olan silah bulundurma ruhsatı kart ücret dekontu,
  • Silah ruhsatı alınmasında bir sakınca yoktur ibaresi bulunan sağlık raporu,
  • Bir adet yarım kapak karton dosya,
  • Nüfus cüzdanının aslı,
  • Başvuru sahiplerinin 5.000 Türk Lirasını geçen vadeli borcunun bulunmaması,

Yapacağınız başvurunun ardından ilgili makamın sizin adınıza yapacağı tahkikat sonucunun olumlu sonuçlanırsa silah ruhsatınızı ikamet ettiğiniz şehrin valiliklerinden alabilirsiniz. Silah taşıma ruhsatına sahip olduğunuz günden itibaren en fazla 60 gün içerisinde silahınızı alıp ruhsatınızın üstüne kayıt ettirmeniz gerekmektedir.

Aldığınız silah ruhsatı sadece 5 yıl geçerli olarak şekilde düzenlenmektedir. Yani 5. yılın sonunda ruhsatınızı yeniletmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde devletin uyguladığı yaptırım cezalarına maruz kalabilirsiniz. Av tüfeği satın almak isteyen kişilerin yukarıda belirtilen şartlara ek olarak Orman Müdürlüğüne Başvuru yapıp ‘ Avlanma Kartı ‘ alması gerekmektedir.

Dükkân Sahiplerinin Silah Ruhsatı Alma Şartları

Kendini ve iş yerini korumak zorunda olan meslek gruplarında bulunan kişiler de silah ruhsatı alabilir. Dükkân sahiplerinin silah ruhsatı alma şartları da yukarıda belirlenen şartlara ek olarak şu şekilde düzenlenmiştir;

  • Yapılan işten vergi mükellefi olduğuna dair vergi dairesi yazısı,
  • Oda kayıt belgesi,
  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,
  • Parmak izi belgesi ( müracaat sırasında temin edilecektir )
  • Harç makbuzu,
  • Ziraat Bankası’nın veznesine yapılacak olan 500 Türk Lirası silah ruhsat kart bedel makbuzu
  • E devlet sitesi üzerinden Emniyet Müdürlüğü başvuru işlemleri için randevu almak.

Silah ruhsatı almanızın amacı ne olursa olsun öncelikli olarak E devlet üzerinden ön başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. E devlet sitesi ruhsat alımı ön başvuru için ise https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-silah-ruhsati-on-basvurusu linkine tıklamanız yeterli olacaktır.

Kimler Silah Ruhsatı Alamaz

Bazı meslekleri icra eden kişiler silah ruhsatına sahip olabilir fakat geçmiş zaman diliminde ateşli silahlarla işlenen suçlardan dolayı mahkûm olan kişilere kati suretle silah taşıma ruhsatı verilmez. Silahın emniyetini sağlamadığı için bir başkasının suç işlemesine, kendine zarar vermesine ya da intihar etmesine sebep olanlar, psikolojik problemi olanlar ve 21 yaşını doldurmayanlara silah ruhsatı ne olursa olsun verilmez. Kimler silah ruhsatı alamaz sorusuna ait tüm cevapları ve silah ruhsatı için gerekli olan tüm bilgilerehttps://www.jandarma.gov.tr/silah-ruhsati bu belirtilen link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ruhsatsız Silah Bulundurmanın Cezası

Ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 6136 sayılı kanunun 13. maddesine göre belirlenmiştir. Bu kanuna göre belirlenen şartlara uyum sağlamadığı takdirde silah taşıyan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ya da kanunda belirlendiği kadarıyla para cezası uygulanmaktadır. Eğer aldığınız ruhsatın süresi 5 yılı geçmişse belirlenen cezalara çarptırılmamak için silah taşımamanız gerekmektedir.

Arsa Sahibi Silah Ruhsatı Alabilir Mi?

Silah almak isteyen kişilerin araştırdığı konuların başında da arsa sahibi silah ruhsatı alabilir mi sorusu gelmektedir. Eğer araziniz boşsa silah ruhsatı alamazsınız fakat tütün ve çay gibi ekili arazileriniz 200 dönümse silah alabilirsiniz. Aynı zamanda hububat ve bakliyat gibi ekili arazilerinizinen az 1000 dönüm olması gerekmektedir. Belirlenen kurallar dışında kalan arsa sahiplerine silah ruhsatı verilmez.

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir