1. Anasayfa
  2. Güncel Başvurular

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?
0

Bazen haksız sebeplerden dolayı çalıştığımız işten ayrılmak zorunda kalırız. Çalıştığımız işten suçumuz olmadan ayrılmak durumunda kaldığımız zamanlarda ise işverenden maddi ve manevi tazminat talep edebilir, ya da ayrıldığımız işe tekrardan başlayabiliriz. Bu durum biraz kafa karıştırıcı ve can sıkan bir süreç niteliğinde olduğu için de insanlar ne yapacağını ve böyle bir durumda nereye başvuracağını bilemeyebilir.

Haksız yere işinden ayrılan insanların en çok araştırdığı konu ise işe iade davası şartları nelerdir sorusuna verilen cevaplardır.  İşe iade davası İş Kanununun 20 / 1 maddesinde belirtilmiş olup  işten ayrılma süresini takip eden 30 gün içerisinde açılması gerekir.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?

Haksız yere işinden ayrılmak zorunda kalan insanlar işe iade davası nasıl açılır diye öğrenmek istiyor. Çünkü açılan dava sonucunda hakkını mahkeme önünde arayabilecek ve maddi – manevi zararlarını karşılayabilecektir. İşe iade davası açmanız için uygulamanız gereken adımlar şu şekilde belirtilmiştir;

  • İşten ayrıldıktan en fazla 30 gün içerisinde dava dosyasını ilgili arabuluculara sunmak,
  • Arabuluculuk sonunda anlaşmaya varılmazsa ve son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içerisinde iş mahkemesine başvurmak.

Kimler İşe İade Davası Açabilir?

Son yıllarda işçi ile işveren arasındaki problemlerin hukuki zeminde çözülmesi için işe iade davaları sıklıkla başvurulan yöntemlerden birisidir. Ama bu davaların açılması için de belli kurallara riayet edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz mahkeme tarafından kabul görmediği için işvereninizden hiçbir hak talep edemezsiniz. Devletin belirlediği kurallara göre, kimler işe iade davası açabilir sorunuza verilen yanıtlar ise şu şekilde düzenlenmiştir;

  • İş Kanununa ya da Basın İş Kanuna tabii olmak,
  • İşverenin, iş yerinde 30 ya da 30’dan daha fazla işçi çalıştırması ( Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı olarak çalışan sayısı )
  • İşçinin çalıştığı yerde en az 6 aylık kıdeminin olması,
  • İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması,
  • Yapılan iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere yani geçerli bir neden olmadan bitirmesi,
  • İşverenin vekili ya da yardımcısı olmamak,
  • Arabuluculuğa ait olan tutanağın imzalanmasıyla dava açma süresi arasında en fazla 2 hafta bulunması.

Açılan mahkeme sonucunda işe tekrar başlatırsanız, işsiz geçen 4 aylık ücretiniz işveren tarafından size tanzim edilir. Ama eğer mahkeme sonucunda işe iade edilmezseniz en az 4 en fazla da 8 aylık işsizlik sürenizin maaşı işveren tarafından size verilir. Aynı zamanda açılan davanın tüm masraflarını da davalıdan tahsil edilmektedir.

Kimler İşe İade Davası Açamaz

Kimler işe iade davası açamaz sorusuna verilen tek cevap ise, işçinin bildirimli ya da bildirimsiz olarak iş sözleşmesini feshetmesi olarak belirtilmiştir. Yani eğer sizin kesin kusurlu olduğunuz bir durum söz konusuysa işe iade davası açamazsınız.

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir