1. Anasayfa
  2. Yardım Başvuruları

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Alınır?
0

İşsizlik maaşı uygulaması T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 4447 sayılı kanun gereğince 1999 yılında yürürlüğe girmiştir. Prim tahsilatları 2000 yılında gerçekleşerek oluşan fondan çalışanlara ödemeler 2003 yılında gerçekleşmiştir. Çalışanlaraişsiz kaldığında bir güvence olarak verilecek ödenek belli şartlar sağlandığında ödenir. Her çalışanın en zor günlerinde destek olan işsizlik ödemesi için en çok merak edilen konular, İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Alınır?

İşsizlik Maaşı Nedir, Hangi Fondan Ödenir

Çalışan kişilerin işsizlik ödeneğinden faydalanabilmeleri şartlar sağlandığında, başvuru süreci doğru takip edildiğinde sonuçlanıyor. İşsizlik maaşlarının ödendiği fon, çalışan kişilerin maaşlarından kesilen işsizlik sigorta primlerinin toplandığı havuzdan oluşuyor. Çalışan maaşlarından taksit olarak kesilen primler toplanarak işsiz kalan çalışanlara geri ödeniyor. Başvuru yapılabilmesi için belirtilen süreler içinde işlemlerin yapılması gerekiyor. İşsizlik sigortası primleri sigortalı çalışan her işçinin maaşlarından otomatik olarak kesilerek yansıtılır.

İşsiz kalan sigortalı çalışanlar için ödenen bu ödenek, finansal destek olarak değerlendiriliyor. İşsizlik ödeneği sigortalı çalışan ve işsiz kalan kişilere belli bir süre boyunca her ay ödenen maaşa denir. Bu ödenek işsizlik fonundan karşılanır. İşsizlik maaşlarının fonu bilinenin aksine devlet bütçesinden karşılanmaz. İşsizlik fonlarında biriken ödenek, çalışan sigortalı kişilerin maaşlarının bir kısmının kesilmesiyle sağlanır. Çalışan kişilerden toplanan paralar işsizlik durumunda kişilere geri ödenir.

İşsizlik Maaşı Başvuruları Şartları

İşsiz kalan kişilerin işsizlik ödeneğinden faydalanabilmesi için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir. İşsizlik maaşı başvuru şartları:

  • Kişinin kendi kusur ve isteği dışında işsiz kaldığı durumlarda işsizlik başvurusu yapılabilir.Kendiisteği ile veya kendi kusuru nedeniyle işsiz kalan kişilerin işsizlik başvurusu kabul edilmez.
  • İşten çıkarılan kişinin son 120 gün çalışmış olası gerekir.
  • İşten çıkarılan kişinin son üç yıl içinde en az 600 günlük işsizlik primi ödemiş olması gerekir.
  • İşten çıkarılan kişinin çıkarıldığı günden sonra en geç 30 günlük süre içinde işsizlik başvurusunu yapması gerekir. Başvuru İŞKUR merkezlerine şahsen veya internet üzerinden yapılmış olmalıdır.

İşsizlik Maaşı Başvuruları Ne Zaman Nereden Yapılır

İşsizlik maaşı başvuruları, çalışan kişilerin iş akitlerinin feshinden sonra en geç 30 gün içinde, kişiye en yakın İŞKUR birimlerinden yapılır. 30 günlük süre geçtiğinde çalışan başvurusu gecikmeye girerek gecikme şartları uygulanır. İŞKUR merkezlerine şahsen veya internet üzerinden yapılabilir. Oluşan mücbir sebepler dışında başvuru süresi gecikirse geciken süre hak sahipliği sürelerinden düşülerek hesaplanır. İşsizlik başvurusu yapılan kişi için İŞKUR kayıtlarına işlenerek iş arayan kaydı açılarak işlem görülür.

Bilgileri son duruma göre güncellenen çalışan için İŞKUR tarafından, danışmanlık, iş arama ve yerleştirme, iş için mesleki eğitim gibi hizmetler sunulur. Kişi adına vekaletle başvuru işlemleri yapılamaz. İşsizlik başvuruları İŞKUR birimlerine şahsen veya internet üzerinden yapılmaktadır. Başvuru formları E-Devlet portalı üzerinden temin edilebilir. Başvurusu onaylanan kişilerin edindiği haklar:

  • İşsizlik maaş ödeneği
  • Genel sağlık sigortası prim ödemesi
  • Yeni iş imkânları
  • Mesleki gelişim eğitimleri
  • Meslek edinme ve yerleştirme eğitimleri

İşsizlik Maaşı Ödemesi Ne kadar Sürer

İşsizlik maaş ödemesi kaç ay yapılır sorusunun cevabı, kişinin maşından kesilen prim tutarlarına göre belli olur. Bir nevi kişinin çalışma süresine ve ödenen prime göre belirlenir. Veriler kişinin işten çıkarıldığı tarihten öncesine ait üç yılı kapsar. Ödeme kriterleri:

  • İşten çıkarılmadan önce 600 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik primi ödeyen kişilere 180 gün işsizlik maaşı ödenir.
  • İşten çıkarılmadan önce 900 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik primi ödeyen kişilere 240 gün işsizlik maaşı ödenir.
  • İşten çıkarılmadan önce 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik primi ödeyen kişilere 300 gün işsizlik maaşı ödenir.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda İptal Edilir

İşsizlik maaş ödemesi belli prosedürler geliştiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iptal edilerek kesilir. İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir:

  • İşsizlik maaş ödemesi alınan süreçte İŞKUR tarafından bir önceki iş durumuna eşdeğer iş haklı bir sebep sunulmaksızın reddedildiğinde
  • İşsizlik maaşı ödemesi alınan süreçte denetimsiz ve vergisiz olarak başka işte çalışıldığı tespit edildiğinde
  • İşsizlik maaş ödemesi alınan süreçte başka bir kurumdan emeklilik maaşı alındığı durumlarda
  • İşsizlik maaş ödemesi alınan süreçte İŞKUR tarafından yararlandırılan mesleki eğitim, kurs ve geliştirme çalışmalarının kabul edilmediği, devam edilmediği ve kurum tarafından yapılan iletişim çağrılarına cevap vermediği durumlarda
  • İşsizlik maaş ödemesi alınan süreçte İŞKUR tarafından istenilen belge ve bilgilerin kuruma iletilmediği durumlarda

Bu durumlar tespit edildiğinde ve yaşandığında işsizlik maaş ödemeleri kesilerek kişinin işsizlik hakları iptal edilir.

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir