1. Anasayfa
  2. Ana Sayfa

Bağımsız Denetçi Olmanın Şartları Nelerdir?

Bağımsız Denetçi Olmanın Şartları Nelerdir?
0

Muhasebe işlerini seviyorsanız ve bunu bağımsız bir şekilde herhangi bir şirkete bağlı olmadan yapmak istiyorsanız sizler de bağımsız denetçi olabilirsiniz. Bağımsız denetçi olarak şirketleri mali durumlarını herhangi birine bağlı olmadan olması gereken kurallara göre denetleyerek şirketlerin sorunlarını belirleyebilirsiniz. Şirketlerin mali durumunu, defterlerini, kayıtlarını ve tablolarını inceleyerek yasal olarak şirkette herhangi bir sorun olmadığını bağımsız denetçi olarak kontrol edebilirsiniz.

Büyük şirketlerin kendi bünyelerinde çalışan muhasebecileri vardır. Ancak kimi durumlarda şirketteki muhasebeciler tarafsız bir şekilde şirket denetimini yapamayabilir. İşte bu durumda da bağımsız denetçilere ihtiyaç duyulur. Sizler de bu ihtiyacı karşılamak ve herhangi bir şirkete bağlı kalmadan bağımsız denetçi olarak şirketleri denetleyebilirsiniz. Tabi tüm bunları yapabilmek için de bağımsız denetçi olmak için bazı şartları sağlamak gerekir. Peki, bağımsız denetçi olmanın şartları nelerdir?

Bağımsız Denetçi Olma Şartlarını Sağlayarak Şirketleri Denetlemeye Başlayın

Şirketlerin yasal bir şekilde yollarına devam edebilmesi için her zaman mali açıdan denetlenmesi gerekir. Bu denetleme işleri de kimi zaman güven durumundan dolayı şirket içinde yer alan muhasebeciler yerine bağımsız denetçiler tarafından yapılabilir. Bağımsız denetçiler sayesinde şirketlerin mali denetimini yaptırmak daha güvenilir olacaktır. Şirketlerin mali denetimini yapacak bağımsız denetçi olmak için ise bazı şartlar aranır. Bu şartlar ise şu şekildedir:

  • Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olmak gerekir.
  • Bu bölümlerden mezun olan kişiler ancak bağımsız denetçi olmak için girilecek sınavlara başvuru yapabilir.
  • 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip SMMM veya en az üç yıllık denetim tecrübesine sahip olan kişiler; Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından düzenlenen Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Denetim sınavlarına girebilirler.
  • Sınavlara girdiğinizde sınavı geçmeniz için de sınav puanınızın en az 70 olması gerekir.

Tüm bu şartları sağlamanız durumunda bağımsız denetçi olma şansını yakalayabilir ve sizler de şirketlere mali denetim konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Bağımsız Denetçi Olarak Şirketlere Güvenilir Hizmetler Sunmaya Başlayın

Bağımsız denetçi olmanın şartları nelerdir sorusunun cevabını öğrendikten sonra bağımsız denetçinin sorumluluklarını da merak edebilirsiniz. Öncelikle bağımsız denetçiler denetimleri sonucunda çıkardıkları yanlış veya doğru her türlü rapordan sorumludur. Bağımsız denetçiler, raporlarında yanlış, eksik veya yanıltıcı bilgi verirlerse ve bu bilgilerden dolayı zarar oluşursa bu zararlardan bağımsız denetçi sorumlu olacaktır. Bunun yanı sıra kanuni açıdan görevlerini yerine getiren bağımsız denetçiler herhangi bir kusurlu davranışında şirkete ya da işverene zarar verirse bu zararlardan da yine bağımsız denetçi sorumlu olacaktır.

Bağımsız denetçi yaptığı yanlışlar sonucunda ortaya herhangi bir zarar çıkarsa bunlardan sorumlu olmasının yanı sıra şirket hakkında elde ettiği tüm bilgileri de gizli tutmak zorundadır. Bilgileri gizli tutma dışında görev esnasında bağımsız denetçi tarafsız olmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyerek kanunlara uygun bir şekilde denetimine devam etmelidir. Tüm bunların dışında bağımsız denetçilerin her zaman yenilikleri takip ederek finansal piyasaları ve mevzuatları da öğrenmesi gerekmektedir. Bu sayede bağımsız denetçiler mesleklerinde asla geride kalmadan her zaman kendini yenileyerek görevini yerine getirerek şirketler için en iyisini yapabilir.

Bağımsız Denetçi ile Şirketinizi Geliştirin

Bağımsız denetçilerher zaman kanuna uygun bir şekilde şirketlerin mali durumunu kontrol eder. Bunun yanı sıra yeni mevzuat ve finansal piyasaları takip etmesi ile birlikte de şirketler için her zaman en iyisini yapmaya hazır olurlar. Bağımsız denetçiliğin tüm bu avantajlarından dolayı da şirketlerin kendilerini büyütmesi daha kolay olur. Çünkü şirket, kendi içerisinde kendisini denetlemek istese kimi zaman taraflı denetimden dolayı daha da zor durumda olarak küçülmek zorunda kalabilir.

Bu gibi durumların oluşmaması için ise şirketlere yardımcı olan bağımsız denetçiler vardır. Şirket sahibi iseniz ve şirketinizi büyütmek için çalışıyorsanız sizler de bağımsız denetçilerden her zaman yardım isteyerek şirketinizi koruma altına alabilirsiniz. Bu sayede de şirket içi sorunların önüne daha kolay bir şekilde geçebilir ve aynı zamanda bağımsız denetçilerin sizlere sunduğu yanlış raporlardan da sorumlu olmaktan kurtulmuş olarak şirketiniz için her şeyi en güzel şekilde yapmayı sağlayabilirsiniz.

Guncelbasvuru.com içeriklerini herhangi bir mecrada izinsiz kullanmak telif ihlalidir. Aktif link vererek sitemizi kaynak olarak gösterip içeriklerimizden alıntı yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir